Eleanor Davies Optometrist, Dolgellau, North Wales

Surrounded by the stunning mountains of Snowdonia, Dolgellau is a characterful town, with a strong local feel. Eleanor Davies Optometrist is well known to the community, and clearly provides an essential service. The Davies’ were keen to improve the flow around their premises by opening up the space, which would involve walls being removed and built in new places.

With an architect in the family, they had a vision of what they wanted, and also how it could be achieved. They just needed Mewscraft to help manage the whole process, help create a wow factor, and to allow them to continue with their busy work lives rather than get bogged down with the details of a major refurbishment.

The brief was to incorporate two good sized consulting rooms, a disabled toilet, a staff toilet with shower, an improved reception, display and dispensing area, and an office area with staff kitchen area to the rear. The beautiful solid timber floor was to be refurbished, with carpet to selected areas.

Mewscraft worked on a design proposal, with 2D plans, 3D visuals, a mood board, and with some very constructive meetings with the Davies’, the date was set for the refurbishment to start. Fortunately, they had arranged a temporary premises nearby to continue seeing clients. This allowed us clear access to the premises.

The project started around mid-March 2020 with the walls being removed, furniture and displays removed and first fix electrics and new partitioning getting underway. The plastering was almost finished when the country locked down because of the coronavirus pandemic. Mewscraft had to leave site with the project half done. However, as a practice providing essential services to the NHS for 40 miles around there was a strong need to get the project finished. Once again, our “can-do” approach meant that we were able to secure materials and continue with the manufacture of all the displays and furniture. Plaster was extremely hard to buy, but we had stocked up beforehand to make sure we weren’t caught short.

Of course, the project ended up taking longer than anticipated. We had to have one trade at a time on site, and leave at least 24 hours between the next trade arriving, numbers of people on site had to be restricted, and sanitising  hygiene measures adopted. However, it was completed, and re-opened in mid-June.

The practice is completely transformed, with the extra space essential in a post-COVID environment. The colour scheme is rich and there is a feeling of quality throughout the practice. The displays are modern and enhance the spectacle frames through good lighting and by giving them space. The LED lighting adds drama to certain areas, and is dimmable in others. The restored timber floor looks stunning. The Davies are thrilled with the final outcome.

The result is a modern, spacious Optical Practice in a traditional building. Colourful, professional, friendly, practical. The photographs speak for themselves. We really enjoyed working with Davies’ and are so pleased to see them in the refurbished building.

Duration on site: 10 weeks approx. (delayed due to COVID)

  • Partitioning & Doors
  • Electrics
  • Air-conditioning
  • Plumbing
  • Flooring
  • Ceilings
  • Decoration
  • Furniture & Displays
  • Graphics
  • Lighting
  • Dry-lining External Walls & Plastering

Download out latest brochure here

Mewscraft Brochure

Case Studies

Morgan Optometry